Solidarizare

Centrul PEN Român îsi exprima îngrijorarea fata de gravele încalcari ale drepturilor omului petrecute în ultima vreme în Republica Moldova. De asemenea, sustine întru totul actiunile PEN Clubului din Republica Moldova în cazul scriitorului Emilian Galaicu-Paun si se alatura actiunii de informare a institutiilor internationale care apara libertatea de opinie.

20 martie 2002

Scriitor maltratat de politie
Declaratia PEN Clubului din Republica Moldova

PEN Clubul din Republica Moldova semnaleaza opiniei publice interne si internationale un caz de maltratare fizica la care a fost supus colegul nostru, scriitorul Emilian Galaicu-Paun, din partea reprezentantilor Politiei din Republica Moldova. În ziua de 18 martie 2002, în plin centrul orasului Chisinau si în prezenta mai multor martori, Emilian Galaicu-Paun si fratele acestuia, Fidel Galaicu, ziarist la Agentia Independenta BASA Press, au fost batuti cu brutalitate de un grup de barbati în civil, care s-au identificat abia dupa câteva ore drept angajati ai Ministerului de Interne. Procedura aplicata de „fortele de ordine” ale guvernului comunist de la Chisinau a fost una dintre cele mai barbare cu putinta: fara a fi somati ca sunt retinuti de catre politie, cei doi au fost doborâti la pamânt, încatusati si dusi ulterior la sectia de politie, unde lui Emilian Galaicu-Paun i s-a comunicat ca este anchetat doar în calitate de martor.
PEN Clubul din Republica Moldova, filiala a Organizatiei Mondiale a Scriitorilor cu sediul la Londra, îsi exprima protestul energic fata de asemenea practici tipic totalitare ale organelor de politie de la Chisinau. Cerem Ministerului de Interne moldovean sa elucideze acest caz de încalcare flagranta a drepturilor omului si sa-i pedepseasca pe vinovatii de acest incident care descalifica organele de drept din Republica Moldova, precum si ideea de stat de drept.
PEN Clubul din Republica Moldova va monitoriza cercetarea acestui caz si va informa organismele internationale abilitate cu protejarea drepturilor omului asupra rezultatelor anchetei.

19 martie 2002
Chisinau