Blog

Conventia Democratica din România se angajeaza în fata alegatorilor sai sa puna capat devierii clasei politice si transformarii acesteia într-o clasa de privilegiati fara control, care au uitat ca îsi datoreaza pozitiile alegatorilor lor si ca prima lor îndatorire este fata de interesele acestora. Vom crea o clasa de legislatori si administratori corecti, harnici, eficienti si responsabili, si toti cei care cauta capatuiala personala în politica vor putea fi eliminati fie de catre justitie, la sesizarea alegatorilor, fie prin votul direct al acestora. Clasa politica si administratia sunt întretinute din impozitele cetatenilor si datoria lor este sa raspunda printr-o guvernare sau administratie în slujba cetateanului. Cetateanul trebuie sa simta ca pentru banii sai primeste un serviciu de calitate si ca sta în puterea lui sa actioneze împotriva statului ori de câte ori acesta nu-si face datoria fata de el.

În vederea acestui scop, preconizam constituirea sau initierea în prima suta de zile a majoritatii noastre parlamentare a urmatoarelor masuri:

1. Nu vor mai exista vile si locuri de odihna pentru privilegiati. Regia Autonoma a Protocolului de Stat va fi desfiintata. Fostele vile de protocol ale lui Ceausescu, mostenite de actualul regim, vor fi redate comunitatilor locale pentru a fi privatizate si reintegrate cât mai curând circuitului turistic sau muzeal national. Privatizarea se va face prin restituire, acolo unde proprietarul este cunoscut si face dovada ca poate administra în interesul public obiectivul cu pricina, si vânzare publica de actiuni în celelalte cazuri. Obiectivele de însemnatate nationala prin valoarea lor istorica vor ramâne în patrimoniul public, fiind trecute în gestiunea Ministerului Culturii.

2. Legile în vigoare sau regulamentele Senatului si ale Camerei Deputatilor vor fi modificate astfel încât sa se permita realizarea urmatoarelor obiective: »

Nici un senator sau deputat nu este mai presus de lege. Imunitatea juridica a parlamentarilor functioneaza doar pe durata sesiunii parlamentare, asa cum era în Parlamentul de alta data al României. La cererea comisiei juridice, imunitatea va putea fi ridicata cu o majoritate simpla de voturi. Scopul ei este de a permite parlamentarilor sa fie prezenti la lucrarile Parlamentului si nu de a le acorda vreo protectie suplimentara fata de lege, protectie pe care ceilalti cetateni nu o au. Imunitatea nu va fi extinsa asupra rudelor parlamentarilor. » Nici un senator sau deputat nu va avea drepturi banesti mai mari decât orice cetatean al României. Salariul parlamentarilor nu poate fi mai mare decât dublul salariului mediu pe economie. Parlamentarii vor fi retribuiti special pentru prezenta la sedinte si pentru activitatea desfasurata în comisiile permanente. Nu simplul fapt de a ocupa un scaun în Parlament, ci activitatea parlamentara reala va permite parlamentarilor sa obtina venituri suplimentare. Pensia se va calcula socotind media salariului conform legii pensiilor.

» Apartamentele ocupate abuziv vor fi date înapoi. Parlamentul României va achizitiona un bloc de locuinte de serviciu în care vor fi cazati parlamentarii din provincie. Locuintele nu vor putea fi cumparate de catre acestia si vor fi cedate odata cu pierderea locului în Parlament. Locuintele de serviciu nominalizate în afacerea “Apartamentul” vor fi restituite primariilor pentru a fi utilizate în serviciul public sau restituite proprietarilor acolo unde acestea au ajuns în proprietatea statului prin rechizitie, confiscare sau alt procedeu abuziv.

» Fondurile parlamentare, provenite din impozitele platite de alegatori, nu vor mai fi cheltuite pe lux si protocol. Cheltuielile excesive ale Parlamentului României pentru dezvoltare si protocol, însemnând amenajari pentru recreatie si sport, automobile, personal excedentar, vor fi reduse drastic. Fondurile vor fi utilizate pentru crearea unui serviciu eficient, modern si informatizat de documentare si analiza în folosul comisiilor permanente ale Parlamentului si al crearii unui staff parlamentar profesionist, compatibil cu exigentele tarilor membre ale Uniunii Europene.

» Parlamentarii nu vor mai putea amâna legi de interes vital pentru tara. La începutul sesiunii ordinare, Parlamentul va adopta, incluzând propunerile guvernului sau ale societatii civile, un numar de obiective si legi care trebuie rezolvate pe parcursul acelei sesiuni. Acest program adoptat devine obligatoriu, neîndeplinirea lui în termenul fixat ducând la sanctiuni ale sefilor de grupuri parlamentare sau ale altor factori responsabili de întârzieri.

» Parlamentarii nu vor mai putea da legi în propriul lor interes. Parlamentarii nu vor avea dreptul sa faca parte din comisiile de administratie ale unor întreprinderi de stat sau ale unor organizatii implicate în privatizarea fondurilor de stat, ale societatilor pe actiuni private, ale unor banci sau fonduri de investitii a caror activitate poate cadea sub incidenta puterii de legiferare a Parlamentului din care fac parte. Descoperirea unui conflict de interese în cazul unui parlamentar poate duce la sanctiuni drastice, mergând pâna la excluderea sa din Parlament. În acest caz, partidul caruia îi apartine va desemna un alt membru pentru a-l înlocui pe parlamentarul eliminat.

» Transparenta parlamentara. Parlamentul României va edita saptamânal un buletin informativ care va cuprinde legile votate, discutiile pe tema lor, prezenta parlamentarilor la sesiune, rezultatele votului si pozitia exprimata de parlamentari la discutii sau vot, daca acesta a fost deschis.

3. Guvernul, administratia locala, agentiile guvernamentale centrale sau locale vor putea fi trase la raspundere de catre orice cetatean, în cazul în care nu îsi îndeplinesc sarcinile sau abuzeaza de autoritatea lor. Vor fi activate legal în cât mai scurt timp, cu toate modificarile constitutionale si legislative pe care le presupune aceasta, mecanismele juridice prin care simplii cetateni îsi pot face dreptate în fata unei administratii de care nu sunt multumiti. Institutia numita Avocatul Poporului va fi pusa în stare de functionare si va capata puteri de investigare si sesizare a justitiei. Orice cetatean va putea adresa plângeri acestei instante. Pentru chestiuni privind posibile încalcari ale Constitutiei prin decizii, norme, hotarâri ale administratiei sau justitiei vom propune modificarea Constitutiei, astfel încât orice cetatean sa poata sesiza direct Curtea Constitutionala. În prima suta de zile va fi adoptata legea raspunderii ministeriale.

4. Vom crea o clasa de functionari corecti, competenti, eficienti si amabili. În prima suta de zile a majoritatii noastre parlamentare va fi adoptat statutul functionarului public, care sa reglementeze clar atât îndatoririle, cât si drepturile acestei categorii sociale. Orice guvernare are nevoie de un corp al functionarilor administrativi. Acesta însa trebuie sa fie un corp de elita, competent, eficient, bine remunerat pentru a fi la adapost de orice tentatii, nu o armata amorfa platita din banii contribuabilului, incapabila sa-i rezolve problemele, supusa la tot felul de presiuni politice, cufundata într-o stare de semilegalitate si coruptie perpetua. Pe toate caile administrative si legislative care ne stau la îndemâna vom cauta sa simplificam procesul birocratic, reducând etapele si reglementarile birocratice, sa selectam cei mai buni si mai eficienti functionari pentru serviciul public. Vom crea sau încuraja crearea unei scoli superioare de administratie pentru formarea sau perfectionarea functionarilor de stat, care trebuie sa devina un corp de experti si de manageri capabili sa aplice practic, în mod profesionist, obiectivele fiecarui guvern rezultat din alegeri libere, indiferent de culoarea politica.

5. Transparenta administratiei si a guvernarii. Guvernul si administratiile locale vor edita periodic buletine informative privind activitatea lor si carti de telefon ale institutiilor de stat, continând numele, atributiile si numerele de telefon directe ale tuturor alesilor sau functionarilor de stat, astfel încât orice cetatean sa stie unde si pe cine trebuie sa sesizeze daca are vreo nemultumire. Prin regulament interior, toate aceste institutii vor fi obligate sa dea un raspuns în termen de maximum 30 de zile.

Bucuresti, august 1996