Blog

Alianta Civica din România saluta cu gratitudine si recunostinta împlinirea a cincizeci de ani de la semnarea la Paris a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, document cu valoare istorica, a carui înrâurire asupra evolutiei democratiei din întreaga lume este de netagaduit.

Lumea contemporana si, în ceea ce ne priveste, spatiul central si est european datoreaza enorm existentei Declaratiei Universale, care s-a constituit într-o adevarata Constitutie Civica, indispensabila în miscarea spre democratie, spre statul de drept si spre economia de piata.

Neîmplinirile de ordin social, civic, al drepturilor omului si chiar economic, în toate aceste tari, ca si în a noastra, în perioada de dupa 1989, sunt, fiecare în parte, încalcari ale normelor acestei Constitutii Civice. Iata de ce, credem, respectarea ei va servi si în viitor îndelungatei integrari a acestor tari în spatiul euro – atlantic si european.

Folosim acest prilej pentru a reaminti tuturor institutiilor si organizatiilor internationale ca, printre alte încalcari ale Declaratiei, cea mai flagranta se întâmpla într-o entitate separatista, nerecunoscuta oficial de nici un stat (e vorba de auto – intitulata Republica Nistreana), unde patru militanti din Republica Moldova sunt detinuti ilegal de sase ani si jumatate si condamnati pe nedrept. Unul dintre ei – Ilie Ilascu – a fost condamnat la moarte acum cinci ani si este detinut în închisoare, în ciuda faptului ca a fost ales în doua legislaturi ca deputat al Republicii Moldova si ca s-au facut staruitoare demersuri pentru punerea lui în libertate. Ceilalti trei – Petrov-Popa, Ivantoc, Lesco – executa si ei pedepse grele în închisoare. Practic, toate institutiile si organizatiile internationale au intervenit, dar fara nici un rezultat.

Speram ca momentul solemn al aniversarii Declaratiei Universale a Drepturilor Omului va putea fi un nou început în lupta pentru înlaturarea acestei sfidatoare nedreptati.

Bucuresti, 13 februarie 1998