Blog

Alianta Civica saluta discutarea de catre Comisiile reunite (Juridica si de Aparare) ale Camerei Deputatilor a proiectului de lege al senatorului Ticu Dumitrescu privind deconspirarea Securitatii ca politie politica exprimându-si speranta ca se va reveni în cel mai scurt timp la punctele initiale ale proiectului, care au fost modificate de Senat:

– Colegiul Consiliului national pentru studierea arhivelor fostei Securitati, ca si lucratorii Consiliului, sa fie reprezentanti ai societatii civile, nemembri ai vreunui partid, astfel încât nici un algoritm sa nu poata conduce la acte de subiectivism politic sau manipulare electorala.

– Patrimoniul arhivelor serviciilor secrete sa fie trecut în custodia Consiliului national pentru studierea arhivelor fostei Securitati, astfel încât dosarele sa fie protejate de cei care le-au produs si continua sa le aiba sub control.

– Alianta Civica va cere, de asemenea, introducerea în lege a unor prevederi care sa permita identificarea mortilor din gulagul românesc, care pâna azi nu a putut fi facuta. Este o datorie de onoare, pe care alte popoare si tari o îndeplinesc, de a ne reconstitui si aduce la lumina trecutul si lupta pentru democratie.

Bucuresti, 16 septembrie 1998