Blog

Dintre gravele si multiplele prejudicii aduse societatii românesti de cele patru decenii de comunism, degradarea morala se reflecta, prin implicatii si consecinte, în toate domeniile existentiale.

Aceasta degradare îmbraca multiple forme (pasivitatea, atitudinea fata de munca, constiinta civica deficitara), dar cea mai acuta si actuala dintre ele este dezbinarea, care porneste de la categorii sociale si ajunge uneori pâna la nucleul intim, familial.

Alianta Civica, pornind de la scopul sau initial, care este constituirea societatii civile în România, considera ca necesitatea primordiala, în actuala conjunctura, este coordonarea tuturor fortelor active ale tarii pentru realizarea reconcilierii nationale. De aceasta reconciliere au nevoie, în primul rând, cei care au suferit direct nedreptatile comuniste, dar nu într-o mai mica masura cei care se simt încarcati de o culpabilitate difuza, datorita regulilor strâmbe de existenta a întregii societati, în cadrul carora au functionat si la functionarea carora, prin supunere, au contribuit. Iata de ce socotim ca e necesara o mai clara delimitare a raspunderilor.

Într-adevar, daca sub aspect juridic problema este clarificata, în sensul ca nimeni nu poate fi tras la raspundere pentru functia pe care a exercitat-o, ci doar pentru faptele pe care individual le-a comis – în masura în care acestea cad sub incidenta legii – nu la fel stau lucrurile sub aspectul raspunderii morale. Dat fiind ca apartenenta la fostul partid comunist nu mai era de mult o chestiune politica, ci, adesea, o conditie pentru minima realizare profesionala sau poate chiar pentru asigurarea supravietuirii, blamarea întregii mase a membrilor de partid ar fi nu numai o greseala, ci si o nedreptate. Aici se simte nevoia unei delimitari clare a celor aproape patru milioane de membri ai fostului partid comunist de tagma tuturor celor ce, aflându-se în vârful piramidei de partid si de stat, au contribuit direct la dezastrul national. O buna perioada de timp, acestia din urma nu trebuie sa poata avea acces la competitia politica, la functiile de conducere si decizie în stat, nu numai pentru a conditiona astfel tinuta morala a viitoarei clase politice, ci si pentru a împiedica mentalitatile sa treaca dintr-un sistem în altul.

Având în vedere deosebita importanta a climatului social-politic din tara noastra, Alianta Civica cheama toate formatiunile politice reprezentate în Parlamentul României, ca si toate organizatiile politice neparlamentare, sa adere la urmatoarele principii:

1. Orice luare de pozitie publica, referitoare la o persoana, trebuie sa aiba în vedere exclusiv faptele si activitatea concreta a acesteia. Se considera lipsita de etica blamarea pe baza unor incriminari generalizatoare, cum ar fi apartenenta la fostul PCR si la structurile organizatorice inferioare ale acestuia sau detinerea unor functii pe linie de stat.

2. Pâna în anul 2000, nu pot fi promovate în functii de conducere sau de decizie ale statului urmatoarele persoane:

a) fostii membri ai CC al PCR;

b) fostele cadre ale Securitatii;

c) fostii activisti, care – renuntând la propria profesiune – au fost retribuiti de catre Partidul Comunist pentru activitatea politico-ideologica depusa în aparatul de partid.

În felul acesta, printr-un efort comun, vom reusi – pe cât este omeneste posibil – sa limpezim atmosfera de deruta morala a acestui sfârsit de orânduire si de mileniu, împiedicând patrunderea în viitor a tarelor vechii lumi si pledând pentru o adevarata reconciliere nationala. Viitoarele generatii ale poporului român vor putea astfel sa învete nu numai din jertfa celor care au avut curaj, ci si din suferintele celor care au fost împiedicati sa-l aiba.

Bucuresti, 13 martie 1991