Blog

Societatea romaneasca se zbate intr-o criza grava din care nu poate iesi decat printr-un efort al nostru, al tuturor. Alianta Civica se adreseaza tuturor celor ce se considera la fel de raspunzatori de viitorul Romaniei ca si cei ce se afla la putere.

Romania se gaseste prinsa intr-un angrenaj putand duce la catastrofa daca grupurile, personalitatile, persoanele care au dovedit atasament pentru democratie si valorile civilizatiei europene nu intreprind o larga actiune in cadrul societatii civile. Viitorul nu depinde decat de hotararea noastra de a ne dedica in intregime redresarii nationale.

Alianta Civica isi propune sa actioneze energic pentru sprijinirea procesului de dezvoltare a unei societati civile, singura in masura sa asigure exercitarea libertatilor cetatenesti.

Alianta Civica considera ca factori agravanti multiplele forme de intoleranta, mistificare, ura, coruptie, egoism, rea-vointa.

Alianta Civica militeaza pentru eradicarea tuturor acestora si sustine ca avem nevoie de adevar ca de paine. Fara o reinviere grabnica a valorilor morale afirmate in revolutie, poporul nostru este in pericolul de a se scufunda in haos si barbarie. Suntem constienti ca protectia cetateanului nu se poate realiza decat intr-o Romanie libera. Suntem saraci intr-o tara bogata. Singura iesire o reprezinta inserarea economiei romanesti in circuitul mondial, prin trecerea la o economie de piata.

Alianta Civica sprijina o reforma radicala si realista, ca singura iesire din situatia in care ne aflam, dar si luarea concomitent a tuturor masurilor de protectie sociala, mai ales a paturilor sarace si dezavantajate. Sustinem ca reforma economiei romanesti nu se poate face decat in stransa legatura cu democratizarea deplina a vietii politice si sociale.

Ne pronuntam pentru o constitutie care sa garanteze toate libertatile din democratiile traditionale. Respectul pluralismului, al dreptului de asociere, asigurarea drepturilor omului, libertatea presei sunt valori in afara carora societatea civila si statul de drept nu pot exista.

Alianta Civica respinge orice forma de cenzura si de limitare a libertatii de expresie a cetatenilor.

Alianta Civica afirma ca numai o informare corecta, completa si la timp poate feri societatea de abuzuri si de incalcari ale regulilor democratiei si duce la formarea unui cetatean implicat constient in viata politica si sociala.

Alianta Civica sustine dreptul fiecarui cetatean de a avea acces la sursele de informare, precum si la documentele administratiei locale si centrale, ca in toate societatile civilizate. Astfel, alegatorul isi va putea exercita controlul permanent asupra Puterii pe care el insusi a delegat-o sa-i apere interesele.

Alianta Civica apara fara rezerve valorile europene, carora prin origine, mentalitate si traditie le apartinem.

Romanii traiesc astazi pe toate continentele. Fie ca unirea tuturor eforturilor noastre sa asigure patriei un viitor!

Alianta Civica sustine ca este nevoie mai mult ca oricand de actiuni energice si largi de protectie a cetateanului. In acest cadru, Alianta Civica apara revendicarile muncitorilor pentru bunastare, pentru o viata mai demna si in deplina libertate, pentru drepturile izvorate din munca lor.

Alianta Civica militeaza pentru improprietarirea cu pamant a taranilor.

Alianta Civica se manifesta impotriva oricaror forme de violenta, inclusiv amenintarea cu folosirea ei.

Alianta Civica cheama Biserica sa sprijine eforturile de reinviere a societatii civile si sa-si asume raspunderile ce-i revin.

Alianta Civica ii invita pe cetateni sa adere la declaratia noastra si sa-i aduca imbunatatiri.

NU PUTEM REUSI DECAT IMPREUNA !

Bucuresti, 6 noiembrie 1990.