Blog

Constituita ca organism reprezentativ al societatii civile romanesti, Alianta Civica isi propune sa influenteze pozitiv, democratic decizia politica in stat. Ea are ca fundament traditiile spirituale romanesti si ideile cuprinse in Declaratia Universala a Drepturilor Omului si actioneaza pentru punerea in aplicare a principiului Democratiei participative, spre a oferi fiecarui cetatean posibilitatea de a controla deciziile care-i pot afecta viata.

Alianta Civica se doreste, deci, o concentrare a fortelor extraparlamentare active si responsabile, pentru a fi casa tuturor celor care cred in valorile credintei, umanismului si democratiei.

Alianta Civica este pregatita, prin competentele pe care le reuneste, sa sustina orice alternativa credibila care sa contribuie la scoaterea tarii din actuala criza.

Consideram ca esenta acestei crize este in primul rand de ordin spiritual si implicit moral, decurgand din:

– 45 de ani de dictatura comunista impusa poporului roman de catre o putere straina si ascunderea adevarului asupra acestei perioade; comunismul ateu inseamna rastimpul nefast al unei sustinute represiuni, indreptata impotriva valorilor care fundamenteaza si realizeaza persoana civica;

– ascunderea adevarului despre Revolutia din decembrie 1989 si despre miscarile sociale care au culminat cu evenimentele tragice din 13 – 15 iunie 1990;

– dezbinarea premeditata, promovata dupa revolutie de catre instrumentele Puterii: intre muncitori, studenti si intelectuali, inter-confesionala si interetnica. Atragem atentia ca aceasta diversiune politica, tipic comunista, este practicata actualmente si in celelalte tari din Estul Europei care se straduieste sa inlature efectele totalitarismului rosu.

Efectul cel mai grav al acestei crize morale este sentimentul general de disperare, care a cuprins toate categoriile sociale. Un popor care a fost victima uneia dintre cele mai odioase forme de comunism, cum a fost regimul Ceausescu, nu mai poate suporta minciuna sub nici un motiv si sub nici o forma. Criza morala a fost agravata de comportamentul Puterii actuale, care, refuzand dialogul, perpetueaza multiple forme de intoleranta, mistificare, ura, coruptie, egoism, rea-vointa.

In aceste momente de dezamagire generala, Alianta Civica se adreseaza tuturor celor care se considera raspunzatori de viitorul Romaniei, aflati in Opozitie sau la Putere, in numele unei ASTEPTARI, in numele unei SPERANTE. Pentru ca aceasta speranta sa devina realitate, Alianta Civica va actiona pentru reconstructia morala, sociala, economica si politica a Romaniei, in spiritul urmatoarelor PRINCIPII:

· Constitutionale

1. Alegerea formei de guvernamant este un drept natural al poporului si prima expresie a democratiei. Este absolut necesar ca inainte de elaborarea Constitutiei sa se desfasoare referendumul promis, pentru ca poporul, si numai el, sa aleaga intre “monarhie constitutionala”, “republica prezidentiala” sau “republica parlamentara”. Aceste alternative trebuie explicate intregii natiuni in spirit obiectiv, nepartinitor, prin intermediul presei, radioului si televiziunii.

2. Noua Constitutie trebuie sa garanteze functionarea sistemului pluripartit si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti cuprinse in DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI. Alianta considera esentiala respectarea stricta a drepturilor minoritatilor de orice fel, fie sociale, fie nationale, profesionale etc. Sunt drepturi ce decurg din nevoia fundamentala de identitate.

3. Separarea reala a puterilor in stat, legislativa, executiva si judecatoreasca, si transformarea acesteia din urma intr-un veritabil scut care sa-l ocroteasca pe cetatean de abuzul Puterii. Un adevarat stat de drept nu se poate cladi decat pe baza posibilitatii cetateanului de a ataca in justitie actele prin care i-au fost lezate drepturile ocrotite de Constitutie si pe puterea Justitiei de a supraveghea constitutionalitatea legilor si legalitatea actelor de putere executiva, mergand pana la abolirea lor, atunci cand sunt abuzive.

· Juridice

4. Pentru ca Justitia sa poata indeplini misiunea de coloana vertebrala a dreptatii si moralitatii in stat, aceasta institutie trebuie reformata, pentru eliminarea relicvelor comunismului. In acest scop, se impune:

– adoptarea conceptului de unitate a Justitiei, care trebuie infaptuita numai prin instantele judecatoresti si numai de catre magistrati;

– asigurarea stabilitatii (inamovibilitatii) magistratilor de toate categoriile si numirea lor in functie dupa o selectie riguroasa, de catre aceleasi organe;

– reinfiintarea parchetului pe langa instantele judecatoresti si cenzurarea, in limitele legii, a actelor procesuale emise de procuror, precum si subordonarea numai fata de parchet a organelor de cercetare penala de orice fel;

– inlaturarea raporturilor de subordonare intre institutiile ce formeaza sistemul justitiei si a dreptului instantei supreme de a elabora practici unitare, obligatorii, care sa influenteze actul individual de justitie;

– scoaterea din competenta instantelor militare a infractiunilor contra statului.

Reusita acestor transformari este conditionata de epurarea aparatului Justitiei de persoanele care au slujit dictatura comunista, fie in nomenclatura acesteia, fie pronuntand cu buna stiinta hotarari nedrepte.

5. Pentru asigurarea pacii sociale se impune, in aceeasi masura, democratizarea structurilor militare apartinand Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii si Ministerului de Interne, potrivit criteriilor enumerate de Comitetul de Actiune pentru Democratizarea Armatei in programul de principii din februarie 1990. Dintre acestea, ALIANTA CIVICA sustine indeosebi ideea ca armata romana este prin traditie si trebuie sa ramana prin destinatie, aparatoarea poporului si a patriei. Ea trebuie sa ramana alaturi de popor in orice imprejurare si sa nu indrepte niciodata armele impotriva fratilor, surorilor si parintilor, singurul dusman fiind agresorul extern. Numai reprezentantii alesi ai natiunii, intruniti in parlament, au dreptul sa dispuna de armata pentru apararea tarii.

Structurile militare din institutiile mai sus mentionate nu trebuie sa serveasca un anumit partid sau sa fie folosite pentru promovarea intereselor de grup contrare intereselor poporului.

· Economice

6. ALIANTA CIVICA isi exprima optiunea ferma pentru o autentica economie de piata. Realizarea unei asemenea economii presupune ca prime si inalienabile conditii:

– o radicala restructurare a sistemului de proprietate: lichidarea monopolului de stat in acest domeniu, dezetatizarea si trecerea in proprietate privata a partii covarsitoare a capitalului national si mentinerea unui sector de stat numai in domenii de interes public (transporturi, telecomunicatii etc.);

– restituirea unei vieti normale pentru taranul roman, care sa-i redea demnitatea; in acest scop, se impune redobandirea pamantului de catre taran, acordarea de credite pe termen lung si in conditii avantajoase si reprofilarea unei parti a industriei pentru producerea de masini agricole diverse, punerea in valoare a produselor agricole si asigurarea de catre stat a unor conditii de civilizatie in sate;

– consacrarea si garantarea prin Constitutie a dreptului cetatenilor la proprietatea privata, baza materiala a libertatii individuale si premisa constituirii mecanismelor pietei, singurele capabile sa asigure o functionare normala a organismului economic national;

– garantarea dreptului cetatenilor la activitatea economica libera dupa principiul: “este permis tot ceea ce nu este interzis prin lege”; sprijinirea si stimularea spiritului intreprinzator al fiecarui individ (facilitati fiscale, de creditare etc.);

– excluderea statului de la conducerea nemijlocita a unitatilor economice;

– crearea institutiilor prin intermediul carora functioneaza fiecare din cele trei piete: a marfurilor, a fortei de munca si a capitalurilor;

– adoptarea legislatiei antimonopoliste si asigurarea desfasurarii unei concurente sanatoase si loiale;

– liberalizarea preturilor si convertibilitatea leului.

7. Intrucat privatizarea sectorului de stat al economiei nu este un scop in sine, ci instrumentul mecanismului de piata eficienta, realizarea ei trebuie sa fie adecvata conditiilor particulare din fiecare sector, evitand abordarea simplificata, nechibzuita.

8. În activitatea de creare a institutiilor pietii (burse de marfuri, burse

de valori, banci comerciale, institutii de investitii, asigurari etc.), un rol esential il are reforma radicala a sistemului bancar, dezetatizarea si privatizarea acestuia. Scoaterea Bancii Nationale de sub controlul guvernului si reorganizarea ei ca banca de emisie si control a circulatiei monetare.

9. Liberalizarea preturilor, ca instrument economic, trebuie sa fie

precedata de o larga desfasurare a procesului de privatizare, intrucat altfel nu inseamna decat o simpla majorare de preturi, ce antreneaza inevitabil spirala inflationista. In conditiile gravei crize de subproductie prin care trece Romania, inflatia poate avea urmari dramatice asupra intregii vieti economice si sociale.

10. Crearea organelor prin intermediul carora sa se asigure ocuparea fortei de munca disponibile si protectia in caz de somaj, ca si ajutorarea categoriilor dezavantajate din randul populatiei.

11. Instituirea unui cadru optim pentru atragerea investitiilor de capital strain si a competentei manageriale, ca o premisa a reinnoirii aparatului de productie si a sporirii eficientei economice, in conditiile protejarii patrimoniului national.

12. Trecerea de la economia de comanda la economia de piata implica vointa politica de a o realiza. Aceasta vointa nu este caracteristica decat fortelor sociale si politice cu adevarat anticomuniste, antitotalitare din societatea romaneasca.

· De protectie sociala

13. ALIANTA CIVICA intelege prin protectie sociala satisfacerea urmatoarelor nevoi fundamentale ale cetateanului:

– aceea de a nu se simti inutil si parasit de societate;

– sentimentul ca i se recunoaste si rasplateste valoarea personala, munca si aportul social.

14. Aceste aspiratii firesti presupun reunirea intr-un sistem coerent si stabil a salariilor si ajutoarelor de somaj, a pensiilor si asigurarilor de boala si accidente, a asistentei medicale si juridice. Se impun masuri urgente.

15. ALIANTA CIVICA isi propune sa coopereze prin comisii specializate cu sindicatele, cu institutiile de asistenta medicala, serviciile publice, agentiile de asigurari si societatile de caritate pentru a contribui la cresterea sentimentului de siguranta al cetateanului.

· De reforma spirituala

16. ALIANTA, constienta de grava alienare a constiintei civice in anii comunismului, acorda Bisericii un rol important in recuperarea spirituala a persoanei civice, recuperare ce s-ar cere inceputa cu acea strategie, proprie Bisericii, apta sa induca din nou increderea in valorile morale si in necesitatea demersului civic

17. Un popor se inscrie in existenta universala si in istorie prin cultura sa. Cei 45 de ani de ani de comunism au ranit adanc cultura romaneasca prin rasturnarea brutala a ierarhiei valorilor. Efectele acestei rasturnari au fost perpetuate si dupa Revolutia din decembrie. Exemplul cel mai evident il reprezinta Academia Romana, in care au fost pastrate persoane cu titluri academice neacoperite de o activitate culturala, stiintifica, artistica, sau compromise moral.

18. Restabilirea unei ierarhii autentice a valorilor constituie premisa esentiala a renasterii culturii si stiintei romanesti. In acest scop, ALIANTA CIVICA va milita prin comisii permanente, specializate, pentru:

– eliberarea culturii de orice aservire fata de Putere;

– reintregirea culturii noastre cu operele si personalitatile culturale si stiintifice exilate;

– reorganizarea Academiei Romane;

– cautarea unor solutii adecvate, practice, pentru atenuarea efectelor economiei de piata asupra accesului la cultura al publicului.

19. Infiintarea Fondului pentru Cultura, constituit prin alocarea a 0,5% din impozitul pe circulatia marfurilor. Acest fond este destinat acoperirii mijloacelor financiare ale culturii, difuzarii ei.

20. Regimul comunist a creat un handicap stiintei romanesti, in primul rand prin izolarea cercetatorilor de comunitatea stiintifica internationala. De aceea, se impune cu prioritate maxima facilitarea accesului celor ce lucreaza in cercetare si proiectare catre comunitatea stiintifica si tehnica internationala prin:

– acordarea de burse de studii si doctorat;

– stagii de cercetare;

– solutionarea problemelor financiare si de dotare pentru intrarea cat mai rapida a cercetarii romanesti in circuitul international al informatiei stiintifice.

21. Asigurarea dreptului de proprietate si de dispozitie ale autorului asupra propriilor lucrari artistice, stiintifice, brevete de inventii sau inovatii. Este imperios necesara protejarea activitatii de cercetare.

22. Subordonarea scolii intereselor ideologice si economice ale Partidului Comunist a deturnat invatamantul de la adevarata lui menire. Aceasta deturnare a dus la scaderea generala a gradului de cultura, la dezinteresul fata de invatatura si la introducerea unor nonvalori in programul educational. A fost grav afectat statutul profesional si moral al dascalului. S-a ajuns astfel la instaurarea in invatamantul romanesc a unei atmosfere de pasivitate si dezinteres care ne vor costa multi ani de acum incolo.

23. Nu ne putem elibera de comunism fara ajutorul dascalilor. De aceea

sunt necesare repunerea in drepturile firesti a profesiei de dascal si eliminarea

din procesul de invatamant a tendintelor de subordonare a acestuia fata de Putere.

24. Invatamantul de toate gradele trebuie astfel organizat incat sa asigure deplina egalitate de sanse a tuturor copiilor si tinerilor.

25. Statul trebuie sa-si delege autoritatea de decizie comunitatii universitare, care functioneaza democratic si descentralizat. Autonomia invatamantului universitar trebuie sa redevina principiul fundamental de organizare a invatamantului academic romanesc.

ALIANTA CIVICA fiind expresia SOCIETATII CIVILE, nu asteapta legitimitate din partea nimanui. Dimpotriva, ea este cea care ofera legitimitate. Si nu o ofera decat celor carora le sunt straine MINCIUNA, URA, CORUPTIA si VIOLENTA. Acum, cand suntem o forta, putem contribui la ASEZAREA ISTORIEI NOASTRE IN ADEVAR !

AVEM ACEASTA DATORIE MORALA

NU PUTEM REUSI DECAT IMPREUNA!

Bucuresti, 14 decembrie 1990.