Cine sunt eu? Editura Dacia, 2001

Fragmente selecționate

Cuprins

 „Responsabilitatea fata de cititori are importanta numai dupa ce ai devenit tu insuti cititorul de care te temi cel mai mult”
 „Daca s-a intamplat sa fiu suparata de felul in care se scrie despre mine, asta s-a petrecut mai ales atunci cand am fost laudata cu superficialitate”  „Suntem o generatie prin care poezia contemporana face punte cu marea poezia romaneasca”  „Nu e greu sa fii nou, e greu sa fii etern”  „Nu scriu usor si nu scriu mult”  „Am crezut intotdeauna ca poezia nu trebuie sa straluceasca, ci sa lumineze”  „Sunt acasa acolo unde pot sa scriu”  „Nimeni nu ne obliga sa scriem: cand o facem, o facem intotdeauna pe propria nostra raspundere”
 „Sa vorbim pur si simplu”  Un chestionar pentru Ana Blandiana  „Nu numai pamantul, ci si adevarul este rotund. Dovada stau capodoperele”  „…Atata vreme cat meditez asupra cuvintelor, nu pot fi infranta de ele”  Ana Blandiana raspunde la o intrebare a ziarului nostru  Condamnare la insomnie  Post scriptum la un interviu  Iesirea din dezastru
 „Cum as putea sa ma apar?”  „Vechii opozanti sunt inutilizabili de mecanismul puterii”  „Curajul este necesar si obligatoriu”  Rememorari  „Ne aflam pe sensul istoriei”
 „Viitorul cu asupra de masura”  „Esenta acelei trairi se leaga de disparitia singuratatii”  „Un punct de sprijin al constiintei romanesti”  „Suntem in continuare un popor vegetal?”-„Nu. Suntem prea isterizati pentru asta.”  Biografia unei carti:”Arhitectura valurilor”  „Nu pot altfel!”  „Orice zbor e o fuga”  13 intrebari pentru Ana Blandiana  „Nu mai depinde de mine sa redevin scriitor pur si simplu”  „Pentru a iesi din prapastie va rebui sa intelegem cat este de adanca”  „Cat timp alegator roman va vota un stapan…”  „Arpagic a murit de moarte buna”  „Cea mai frumoasa dintre Romaniile posibile n-a existat inca”  „Din politica nu am luat decat lupta”  „A pune Romania nu in centrul lumii, ci in randul lumii”  „Sunt convinsa ca Dumnezeu m-a facut sa scriu carti”  „Cunoasteti un om mai calomniat decat mine in ultimele luni?”  „Europa nu ne ignora, ci ne priveste cu tristete”  „Apusul nu este dezinteresat, ci dezamagit de Romania”  „Refuzul de a participa la viata sociala este un act de sinucidere”  „Nu poti exista decat de o parte sau alta a baricadei”  Un drum nu numai spre trecut, ci spre viitor  „A fost unul dintre putinii oameni de la care am invatat mai mult decat din carti”
 „Dincolo de pesimism – peste pragul celei de-a saptea gradini”
 Falsificarea transparentei  „Zeii le-au dat muritorilor suferinte pentru ca generatiile urmatoare sa aiba ce canta”
 „Ce ar insemna toleranta fara memorie?”  „De ce am refuzat presidentia INTERNATIONAL PEN”  „Am supravietuit prin Eminescu”  Ana Blandiana explica de ce nu pleaca in diplomatie  O victorie asemenatoare cu o infragere  Despre extreme si paralelisme  „Un munte de probleme”  „A fi poet nu este o profesiune, ci un grad de intensitate”  Capcana
 „Romanii s-au intors spre poezie, mai ales in vremurile grele”
 „Acum inteleg cat de extraordinar este scrisul, pe langa hartuiala inspaimantatoare a iluziei de a schimba o societate. Care nu vrea sa se schimbe!”  „O strategie comuna – singura solutie pentru asigurarea continuarii reformei”  „Daca ar fi retraiesc acest deceniu, as face aceleasi lucruri, pentru ca nu stiu cum as putea suporta altfel umilinta si nefericirea din jurul meu”  „Am scris in ultimul timp multa poezie, aproape fara sa vreau, ca o forma de aparare impotriva nebuniei din jur”
 Deschiderea unei expozitii germane despre Memorialul Sighet
 Un dialog despre cultura si violenta  „In Romania batalia electorala nu se duce intre dreapta si stanga – ci intre reformistii si antireformisti”  „Se vorbeste atat de mult, incat restul poeziei a devenit acela de a restabili tacerea”  „Nu sunt vinovata decat fata de propria mea opera”

Referințe critice

• Alex. Ștefănescu, „De la monolog la dialog”, în România literară, nr. 21, 30 mai-5 iunie 2001

„Recent, intr-un volum de patru sute de pagini, cu un ingenios titlu interogativ, Cine sunt eu?, Ana Blandiana a publicat interviurile pe care le-a acordat in ultimii douazeci si cinci de ani. Cine le citeste se imbata de frumusetea ideilor. În nici unul din ele poeta nu aluneca in ,,noroiul greu al prozei” vietii de fiecare zi. Ea refuza instinctiv o prea mare familiaritate cu partenerul de discutie. Nu este aroganta, nici macar distanta, ci are pur si simplu o atitudine demna. Îi repugna acea apropiere sufleteasca pe care un eseist contemporan o numea ,,o caldura de grajd” (si care este practicata pe scara larga in presa noastra de dupa 1989).
„(…)Nimic din ceea ce este omenesc nu-i este strain Anei Blandiana. Însa tot ceea ce este omenesc, in cazul sau, se transfigureaza, devine literatura. Frazele ei confesive au ceva inalt si auster, par stampilate intr-o cancelarie celesta. Aceste fraze impun respect si intimideaza.”

• Al. Pintescu, „Ana Blandiana în căutarea identității”, în Poesis, nr. 6, anul XII (135-136), iunie 2001

• Eugenia Pașca, „Ana Blandiana a lansat la Oradea două cărți, una în premieră absolută”, în Crișana, 16 iunie 2001

• Vasile Giurgiu, „Întâlnire cu poezia”, în Realitatea bihoreană, 16 iunie 2001

• Adrian Gagiu, „Ana Blandiana din nou la Oradea”, în Jurnal Bihorean, 16 iunie 2001

• Camelia Crăciun, „Cine sunt eu? (un sfert de secol de întrebări)”, în Observator Cultural, 10 septembrie 2001

• Grigore Scarlat, „Cine sunt eu?”, în Convorbiri Literare, septembrie 2001

• Nicolae Colceriu, „Scriitorul în arena cu iluzii (I)”, în Porto-Franco, anul X, nr. 9-10-11 (68), 15 septembrie-15 decembrie 2001

• Ana Luiza Toma, „(Auto)portretul artistului la maturitate”, în revista Jandarmieriei literară și artistică, anul IV, nr. 5 (21), 1 septembrie 2002

• Mircea Iorgulescu, „Proiecte de sine”, în revista 22, nr. 673, anul XIV, 28 ianuarie-3 februarie 2003

• Stela Rusu, „Diferențe de optică (sau despre Ana Blandiana și conștiința civică)”, în revista 22, nr. 683, anul XIV, 8-14 aprilie 2003

• Gheorghe Grigurcu, „Cine este Ana Blandiana”, în România literară, nr. 7, 25 februarie-2 martie 2004